Comvex, cel mai mare terminal portuar de cereale din țară alege Bento pentru implementarea soluției Grânar

Comvex, cel mai mare terminal portuar de cereale din țară alege Bento pentru implementarea soluției Grânar

 

 

DESPRE COMVEX

Comvex este cel mai mare terminal specializat în operarea materiilor prime solide vrac din arealul Mării Negre, acoperind o suprafață de 700.386 mp în sudul Portului Constanța, România.Terminalul Comvex este lider pe piață, specializat în manipularea, depozitarea și transbordarea materiilor prime solide vrac cum ar fi: cereale, minereuri de fier, cărbuni, cocs, bauxită, dispunând de facilități complete și moderne de operare situate în Portul Constanța.

 

PROVOCAREA

În 2019, Comvex a construit cel mai mare terminal de cereale din Portul Constanța, în Dana 80, motiv pentru care, implementarea unei aplicații personalizate de ultimă generație pentru managementul gestiunii clienților, integrată cu sistemele de automatizare high-tech specifice automatizării proceselor din cadrul silozurilor, a reprezentat o prioritate pentru companie.
În urma recomandărilor primite din piață, BENTO a fost ales ca viitorul furnizor al aplicațiilor mai sus menționate.
Prima etapă a proiectului a debutat cu un audit ce a constat în analizarea business-ului și a fluxurilor de lucru existente în cadrul silozului de cereale Comvex. Acesta a fost  precedat de crearea documentului de specificații care a stat la baza tuturor customizărilor de dezvoltare pe versiunea existenă a produsului Bento Grânar.

 

SOLUȚIA

Pentru realizarea proiectului a fost implicată o echipă completă de dezvoltare software, formată din manager de proiect, analiști de business, dezvoltatori software și testeri care au personalizat Bento Grânar conform specificațiilor transmise de Comvex, dar și a celor identificate de echipa Bento pe parcursul auditului.
Dupa finalizarea dezvoltării funcționalităților custom agreate în prima fază a proiectului, a urmat dezvoltarea și implementarea tuturor interfețelor cu echipamentele din cadrul Comvex: bariere, afișoare, cititoare card RFID, cameră LPR, cântare de flux, aparate de laborator.

Astfel, după o testare amănunțită, în luna martie 2020 s-a realizat punerea în producție a versiunii customizate a aplicației Grânar, aceasta facilitând din primele zile creșterea capacității de recepție a terminalului cu peste 500 de autocamioane cu cereale pe zi.
De-a lungul timpului, în cadrul aplicației au fost adăugate funcționalități noi precum recepția cerealelor prin intermediul barjelor si livrarea cerealelor prin intermediul navelor și fluxul automat pentru recepția trenurilor cu cereale.
Pentru automatizarea întregului proces de recepție și livrare s-au realizat customizări ale aplicației Bento Grânar specifice unui terminal portuar, dar și interfațări cu multiple sisteme din cadrul Comvex ca:

  • sistemul de bariere și afișoare, precum și accesul prin card RFID și camere LPR pentru fluxul autocamioanelor;
  • aparatele de laborator, preluând automat toate valorile pentru analiza tuturor mărfurilor care intră în siloz, prin care se află umiditatea produsului, existenţa unui corp străin şi, dacă cerealele sunt infestate, minimizând astfel timpul de prelucrare a acestor date;
  • cântarele de flux, atât pentru autocamioane, cât și pentru trenuri.

 

BENEFICII OBȚINUTE

Soluția implementată în cadrul silozului de cereale Comvex, a avut rolul de a simplifica și de a automatiza toate operațiunile de recepție, depozitare și gestiune a stocurilor de cereale, dar și de a genera toate documentele legale, privind gestiunea de stocuri de cereale – BCA, tichet de cântar, SRC, AJG, situații de stoc pe loturi, situații de stoc pe grade, etc.

Prin intermediul Bento Grânar, capacitățile de recepție în cadrul Comvex au crescut cu peste 500 de autocamioane cu cereale pe zi.

„Proiectul implementat în cadrul Comvex a fost pus în producție în urmă cu doi ani de zile, de atunci compania reușind să își mărească capacitatea de recepție și să își reducă costurile de management a operațiunilor de recepție, depozitare și gestiune a stocurilor de cereale cu 20%. Le mulțumim celor de la Comvex pentru încrederea acordată echipei noastre și colaborarea productivă pe care o avem zi de zi.” – Vlad Bodea, co-fondator Bento.

Terminalul de Cereale COMVEX, cel mai modern terminal din zona Mării Negre, a avut nevoie de o aplicație personalizată de ultimă generație pentru managementul gestiunilor clienților, o aplicație integrată cu sistemele de automatizare high-tech. Colaborarea Bento – Comvex a început în anul 2019 și a avut ca rezultat o aplicație personalizată Bento Grânar, care a îmbunătățit semnificativ funcționalitatea generală a Terminalului de Cereale COMVEX, oferind astfel noi beneficii pentru COMVEX. Le mulțumim celor de la Bento pentru un produs benefic și fiabil.” –  Viorel Panait, Președintele Consiliului de Administrație și Director General Comvex.